- Strona główna
- Rękawice do kontaktu z żywnością
Rękawice do kontaktu z żywnością
(84)Rękawice przeznaczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością to grupa produktów poszukiwana głównie przez użytkowników z branży spożywczej i branż jej pokrewnych. Obecnie jest to sektor gospodarki, który mocno rozwija się w Polsce i Europie. Wysoka konkurencyjność produkcji rolnej i spożywczej, a także szereg norm i warunków, które definiują możliwość produkcji żywności w Europie, powodują, że do hali produkcyjnej można wejść, wyłącznie będąc wyposażonym w specjalistyczną odzież ochronną. Jednym z jej elementów są rękawice do kontaktu z żywnością.
JAKICH RĘKAWIC MOŻNA UŻYWAĆ DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ?
Aby móc używać rękawic do kontaktu z żywnością, muszą być one przebadane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego — Państwowy Zakład Higieny (PZH). Takie rękawiczki nie mogą wydzielać żadnego zapachu lub wpływać na smak produktów spożywczych. Innymi słowy, muszą być dla nich neutralne. Ponadto, rękawiczki do kontaktu z żywnością nie mogą pylić i pozostawiać śladów na żywności. Dlatego bardzo ważne są materiały, z jakich są wykonane.